Behandelingen
Diabetische voet
Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. Het is belangrijk dat u uw voeten goed verzorgt en controleert om problemen te voorkomen. Onderstaande problemen kunnen zich voordoen:
- Verminderde bloedtoevoer: een slechte bloedtoevoer naar benen en voeten is een veelvoorkomend probleem bij diabetes. Omdat er minder bloed- en zuurstof toevoer plaatsvindt genezen wondjes aan de voeten minder goed.
- Uitval van zenuwen: door beschadiging van zenuwen ten gevolge van diabetes, kan het gevoel in de voeten verminderen of volledig uitvallen. Gevolg: u voelt minder snel de pijn waardoor eerder blaren of wondjes ontstaan, die vervolgens weer moeilijk genezen of gaan infecteren. Ook het tijdig signaleren van veranderingen als overmatige eeltvorming wordt lastiger.
- Verandering van de huid: ten gevolge van zenuwbeschadiging kan de huid erg droog worden en schilfering en kloven gaan vertonen.
- Gevoeligheid voor infecties: mensen met diabetes hebben een verminderde weerstand en hun voeten zijn hierdoor gevoeliger voor infecties. Hiertoe behoren ook schimmelinfecties en schimmelnagels.
- Vergroeiingen van de voet: diabetes kan uitval van de kleine voetspieren veroorzaken, met als gevolg standsveranderingen van de voet. Door problemen met de suikerstofwisseling kunnen de gewrichten stijf worden en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming, dat kan weer leiden tot wondjes onder het eelt. Als gevolg van bovenstaande complicaties zijn de voeten van mensen met diabetes vaak erg gevoelig.
Wat kunt u zelf doen?
- Was uw voeten met lauwwarm water zonder zeep. Droog goed af vooral tussen uw tenen.
- Voorkom een droge huid. Smeer uw voeten dagelijks in met een voetcrème die geschikt is voor de diabetische huid.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, beschadigingen en wondjes.
- Doe regelmatig voetgymnastiek en beweeg iedere dag. Dit bevordert de bloedsomloop in uw voeten.
- Knip uw teennagels recht en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen.
- Ga nooit zelf met eelt of likdoorns aan de slag. Laat dit aan de professionele zorg van de pedicure over.
- Loop nergens op blote voeten, ook niet op het strand.
- Draag goed passende schoenen, liefst van leer.
- Draag naadloze sokken zodat u uw voeten niet beschadigd en controleer de schoenen op naden, oneffenheden en slijtageplekken.
- Breng regelmatig een bezoek aan een pedicure die bevoegd is om specifieke problemen omtrent de diabetische voet te herkennen en te behandelen.
Tips en adviezen bij het kopen van schoenen:
- Laat uw voeten opmeten, zowel in lengte als in breedte. Bezoek hiervoor liefst een schoenenspeciaalzaak die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze.
- Kies voor schoenen met zacht bovenleer, bij voorkeur met een wreefsluiting, zonder harde naden of stiknaden.
- Zorg dat uw hiel goed omsloten is.
- Het is belangrijk dat het voetbed van uw schoeisel de druk verdeeld en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat. Laat u hierover goed adviseren.
- Draag bij het passen van nieuwe schoenen altijd goed zittende kousen zonder naden of drukkende boorden.
- Koop uw schoenen in de namiddag. Uw voeten zijn dan wat dikker en ook dan moeten ze goed passen.
Reumatische voet
Feiten over Reuma.
Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan spieren, pezen en gewrichten. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.
Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.
Reuma is onderverdeeld in 3 categorieen:
Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam andere gewrichten beschadigen. Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Weke delen reuma: hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, pezen, banden en het kapsel om gewrichten.
De reumatische voet kenmerkt zich door diverse complicaties:
- Ontstekingsprocessen in de voet: de gewrichten van mensen met reuma zijn veelvuldig ontstoken. Ook komen slijmbeursontstekingen vaak voor.
- Vergroeiingen van de voet: reumatische gewrichtsontstekingen kunnen vaak leiden tot verstijving en vergroeiingen van botten, gewrichten en alle weefsels daar omheen.
- Standsverandering van de voet: door pijn, stijfheid en vergroeiing van gewrichten nemen de voeten en tenen in de loop van de tijd een andere niet natuurlijke stand aan.
- Verandering van het voetweefsel: de huid van reumapatienten is onder het vetkussen van de voet vaak dunner en verschuift.
- Veranderingen aan de teennagels: aan de voeten van mensen met reuma kunnen de teennagels, door de standsverandering van de tenen, in de verdrukking komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming onder de nagels, brokkelige, ruwe, brosse of gespleten nagels.
Als gevolg van bovenstaande complicaties, heeft meer dan 80% van reumapatienten last van ongewenste eelt en likdoornvorming. Reden genoeg, om de voeten van mensen met reuma extra aandacht te geven.
Waarom naar de pedicure?
Ondanks preventieve maatregelen, zijn problemen bij de reumatische voet op lange termijn niet altijd te voorkomen. Advies en behandeling van de klachten door een pedicure zijn dan gewenst. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een arts of podotherapeut.
Wat kunt u zelf doen?
- Door regelmatig aandacht te schenken aan uw voeten, verkleint u de kans op complicaties.
- Wat u voeten dagelijks met lauwwarm water en zonder zeep.
- Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en conditie van uw teennagels en huid.
- Houd uw gewrichten soepel door regelmatig voetoefeningen te doen.
- Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.
- Ga nooit zelf met eelt en likdoorns aan de slag. Laat dit aan de professionele zorg van de pedicure over.
- Draag steunend en comfortabel zittend schoeisel.
- Draag sokken zonder naden of strak zittende boorden.
Tips en adviezen bij het kopen van schoenen:
- Als gevolg van vergroeiingen, standverandering, pijn en stijfheid, is het voor veel reumapatienten lastig goed passend en comfortabel zittend schoeisel te vinden. Hieronder een aantal praktische tips die u helpen bij de aanschaf van de juiste schoenen.
- Koop uw schoenen in de loop van de dag in verband met oedeem vorming (vochtophoping) in de voeten.
- Laat uw voeten opmeten, zowel in de lengte als in de breedte. Bezoek hiervoor een schoenspeciaalzaak, die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze (een goede breedte, lengte, neus –hakhoogte van de schoenen zijn belangrijk, om ongewenste druk en schuifkrachten tegen te gaan).
- Kies voor schoenen met zacht bovenleer, liefst met een wreefsluiting, zonder harde randen of naden.
- Het is belangrijk dat het voetbed van het schoeisel de druk verdeelt en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat. Laat u hierover goed adviseren.
- Wanneer u vergroeiingen heeft aan de voet, informeer dan bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor op maat gemaakt schoeisel van een orthopedisch schoenmaker.
Nagelbeugeltechniek
De nagelbeugel is bedoeld om ingroeiende teennagels te behandelen en te begeleiden tijdens het groeien. Een nagelbeugel wordt op maat gemaakt en verlicht direct de pijn. Na een periode wordt de beugel verwijderd en indien nodig opnieuw geplaatst tot de oorspronkelijke, juiste vorm is verkregen.
Als de teennagels ingroeiend zijn kan het plaatsen van een nagelbeugel vaak een definitieve oplossing bieden. De nagelbeugel wordt op maat gemaakt en op de nagel vastgezet om de nagel te dwingen rechter te groeien zonder dat hij weer in de huid groeit. Als de beugel eenmaal is bevestigd groeit deze met de nagel mee en na verloop van tijd groeit hij eraf. In sommige gevallen is het noodzakelijk deze behandeling te herhalen omdat de nagel veel weerstand biedt.
Vilttechniek
Vilttechniek wordt toegepast bij druklokaties op de voet ter ontlasting. De druk wordt zo anders verdeeld waardoor de locatie tijdelijk, na een behandeling tot rust kan komen. Afhankelijk van de klacht worden er verschillende materialen gebruikt.
Lokaties die ontlast kunnen worden:
- Likdoorn
- Wrat
- Uitsparing bij hallux valgus
- Ingroei teennagel
- Hamer en klauw tenen
Aanvullende tips en informatie
Er zijn veel factoren die de huid toegankelijk kunnen maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 5 en is bevolkt met huidbacterien. Deze huidbacterien maken onderdeel uit van de natuurlijke barriere tegen bijvoorbeeld ongewenste schimmels. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep, shampoo en douchegel lost een gedeelte van het vetlaagje op. Door de huid te vaak met zeep te wassen of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende de kans om de zuurgraad te herstellen.
Wat kunt u zelf doen om besmetting te voorkomen?
- Gebruik niet teveel zeep en spoel zeepresten goed af.
- Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
- Draag bij voorkeur sokken van katoen of wol.
- Draag goed passende schoenen liefst van leer.
- Wissel schoenen regelmatig.
- Draag slippers in openbare ruimten.